Casa sau apartament? Ce sa alegi?

 

Atunci cand doresti sa te muti intr-o proprietate noua, probabil iei in calcul 2 variante: casa la curte sau apartament.  Alegerile sunt destul de greu de facut. Depinde foarte mult de preferinte, de conceptii, de asipratii si de fiecare persoana in parte.

 

Dorim sa te ajutam, asa ca am facut o lista in ceea ce priveste anumite criterii de selectie de care puteti tine cont atunci cand trebuie sa alegeti dintre casa la curte si apartament.

 

Pretul

De ce vorbim prima oara de pret? Pentru ca din punctul nostru de vedere acesta este cel mai important. Diferenta dintre o casa la curte si un apartament consta in suprafetele atat ale terenului, cat si ale casei. Este normal ca atunci cand achizitionezi o casa la curte sa beneficiezi de mai multi m.p si costul sa fie mai mare.

Un apartament este mai accesibil decat o casa la curte. Aici nu intram in detalii despre pozitionarea acestora sau despre suprafetele impresionante ale catorva apartamente, pentru ca si acest lucru influenteaza pretul final al proprietatii, vorbim doar despre proprietati in sine. Casa la curte ofera mai mult confort datorita suprafetei, iar majoritatea caselor vin cu o curte pe care ti-o poti amenaja dupa bunul plac.

 

Costurile

Atunci cand te gandesti sa achizitionezi o proprietate, te gandesti si la ce costuri trebuie sa te astepti. La un apartament, fiind mai multi consumatori, costurile de intretinere sunt mai mici decat cele de la casa. Acest lucru se poate datora si suprafetelor. Daca o casa este mai mare decat un apartament, atomat incalzirea pe timp de iarna este mai costisitoare la casa. Aceste costuri se pot regla datorita noilor tehnologii (centrale eoliene, panouri solare) ce te pot ajuta in timp sa nu mai ai cheltuieli atat de mari la o casa.

Pentru o casa la curte pot aparea si costuri suplimentare daca au si gardina, intretinerea acesteia se adauga la bugetul pentru cheltuieli.

Costurile pentru transport. Trebuie sa le luam si pe acestea in calcul. Costurile transportului pentru o casa ce se afla aproape de iesirea orasului este mai mare decat la bloc. Automat iti trebuie o masina personala, ceea ce inseamna adaugarea unui cost suplimentar lunar.

 

Confort

Confortul datorat satisfacerii preferintelor amenajarii unei case la curte este mai sporit fata de amenajarea unui apartament.

Cand vine vorba de confortul datorat suprafetelor si spatiilor, casa la curte castiga. De ce? Pentru ca ai mai mult spatiu, iti poti amenaja locurile pentru relaxare asa cum vrei tu, relaxarea din cand in cand, insemnand un lucru esential pentru oameni. Este mult mai confortabil sa ai un dormitor de 25-30 m.p, decat 10-15 m.p ca la apartamente. Vorbim si despre bucatarii mai mari, am vazut ca majoritatea gospodinelor vor o bucatarie spatioasa unde sa isi puna in practica calitatile de bucatar.

La casa nu ai vecini! Cine nu a avut niciodata o problema cu un vecin de la bloc? Fie ca a fost vorba de galagie, fie de orice alte lucruri de unde au aparut chiar dispute.

Atata timp cat alegi o casa la curte scapi de vecinii de desupra sau de sub. De cate ori nu ai vrut sa asculti muzica mai tare sau nu ai vrut sa dai o petrecere? Daca alegi casa, poti da cate petreceri doresti, mai ales ca ai si curte – ”specialitatea verii”.

Ai libertate atunci cand vine vorba de reamenajari, extinderi sau modificari, in ceea ce priveste casa la curte.

Parcarea. Vesnica problema a parcarilor… Daca ai o masina sau chiar 2, iti este greu sa parchezi la bloc. In curtea amenajata la casa, sunt sigur ca ii poti destina cu usurinta un spatiu masinii tale.

Depozitarea. Fie ca esti femeie si iti doresti spatii mai mari si mai multe in ceea ce priveste depozitarea hainelor, lucrurilor, pantofilor etc., fie ca esti barbat si iti doresti un spatiu amenajat special pentru uneltele tale de pescuit, scule, masinarii, etc., casa la curte ajuta la indeplinira ambelor dorinte.

 

Pozitionare si transport

Din cate am observat majoritatea caselor sunt construite mai in afara orasului sau chiar la iesirea acestuia. Vorbesc de proiectele caselor mai noi. Este adevarat ca sunt si blocuri ce se afla in aceeasi situatie.

Indiferent de pozitionare, am observat ca la bloc iti este mai usor sa te aprovizionezi de la magazine sau sa te duci la un coafor, farmacie etc, decat la casa (depinde de zona). Daca vorbim de noile constructiile rezidentiale, vedem si avantaje: pe langa anul constructiei, avem facilitati ale zonei (sali de fitness, piscine, zone verzi, restaurante, magazine)

Daca vorbim de transport, acesta este mai bun in cazul apartamentelor. Statiile mijloacelor de transport in comun sunt mai aproape decat in cazul caselor.

 

Concluzie:  Atunci cand vine vorba de pret, costuri, pozitionare si transport, apartamentul castiga.

Atunci cand vine vorba de confort, casa la curte castiga.

 

Depinde foarte mult de ceea ce iti doresti. Solutii pentru costurile mai ridicate lunare ale casei, se pot diminua in timp daca esti la curent cu noile tehnologii ajutatoare.

Depinde foarte mult si de pozitionarea tipurilor de proprietati pe care le compari, dar pune in balanta toate aceste criterii si dorinte, apoi decide asa cum doresti si cum conteaza pentru tine.

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.

error: Alerta: Este interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii in vigoare.