Ce cumperi defapt: metrul si 1.000 euro

Cand vine vorba de cadastru, putini stiu ca este foarte important ca acesta sa fie actualizat si realizat cu tehnicile moderne de masurare. Putem sa regasim numeroase cazuri cu cadastru in Bucuresti realizat in anii 2000 – 2003, cand masuratoarea se facea cu “centimetrul”. Astfel, multe apartamente vechi au de exemplu 54mp in cadastru, insa in realitate pot fi cu 3-4m mai putini (uneori chiar mai mult). Masuratorile nu erau foarte exacte cum sunt acum. Acest aspect nu il cunosc nici macar proprietarii apartamentelor, fiind socati atunci cand afla ca suprafata utila este mai mica.

2 cazuri reale pe care le-am intalnit cu cadastrul

Fiind vorba de un apartament aflat intr-o zona foarte buna, am inceput sa negociem impreuna cu vanzatorul. Cadastrul era foarte vechi iar vanzatorul a decis singur sa ii faca o reactualizare. Acesta a asteptat sa i se predea cadastrul nou, in vederea vanzarii. Ne-am intalnit la notar, unde am aflat ca in noul cadastru lipseau 4 mp, adica aproximativ 4.000 euro peste pretul negociat inainte. Vanzatorul nu a mai dorit sa vanda la un pret mai mic cu 4.000 euro, fiind nemultumit de surpriza pe care ambele parti am primit-o.

O situatie similara am intalnit si anul trecut, insa de aceasta data vanzatorul a mai redus din pret, intelegand situatia.

Ce recomandam noi inainte de a incepe o vanzare

Daca aveti o proprietate cu un cadastru foarte vechi in Bucuresti sau Ilfov, recomandarea ar fi sa reactualizati cadastrul. Noi va putem ajuta in acest sens. Astfel, veti cunoaste exact cat valoreaza proprietatea dumneavoastra si veti evita orice probleme ulterioare. Sunt si cumparatori care prefera sa plateasca un expert pentru a face masuratorile la proprietate, inainte de a o cumpara sau chiar in perioada negocierilor. Masuratoarea in sine nu costa foarte mult si te poate scapa de mari probleme. In acelasi timp, daca sunteti cumparator si ati gasit o proprietate cu cadastru vechi, recomandarea ar fi sa faceti intai o masuratoare pentru a fi convins ca suprafata utila trecuta in act este si reala.

In caz contrar, daca vreti sa revindeti proprietate si veti face la un moment-dat un alt cadastru nou, o sa pierdeti din start cateva mii de euro (valabil mai ales la apartamente / garsoniere)

Nu confundati analiza pe care o face expertul trimis de banca pentru credit / prima casa. Acesta vine, observa daca nu s-au facut modificari fata de ce este trecut in cadastru, daca starea apartamentului este in regula si apoi pleaca. Expertul trimis de banca nu masoara suprafata utila, fiind vorba de un serviciu diferit.

 

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.