Andaros Imob

ai o constructie fara autorizatie?

Constructiile Fara Autorizatie, Inscrise Cu Ajutorul Expertizei Tehnice

Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, modificate și completate de Legea nr.7/2020

NOU! Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, din data de 11 ianuarie 2020 a intrat în vigoare legea nr.7/2020 pentru modificărea și completarea acestora.

Modificările constau în înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară, pe baza unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției, chiar și pentru construcțiile executate fără autorizație de construire, conform Art.II, punctul 14 din legea 7/2020.

Construcțiile edificate fără autorizație de construire, pentru a nu se aplica sancțiunile și contravențiile trebuie să îndeplinească termenul de prescripție (mai vechi de 3 ani de când s-a aprobat noua lege, Legea 7/2020), prevazut la Art.13.

Certificatul de atestare sau adeverința privind edificarea construcțiilor ce nu au autorizație de construire, se va emite în baza unei expertize tehnice, expertiză tehnică ce are în vedere respectarea cerințelor fundamentale, aplicabile privind calitatea în construcții, încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, confirmarea situației actuale a construcției și respectarea dispozițiilor ăn materie și a documentației cadastrale. În caz contrar, dacă reiese din expertiza tehnică, că nu s-au respectat cerințele fundamentale și a celor din reglementarea de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare sau adeverința privind edificarea construcției și se vor face reglementări cu un proiect de refacere sau consolidare a construcției, conform Art 37, Alin.6 din Legea 7/2020.

*Construcțiile edificate înainte de 1 august 2001, fără autorizație de construire, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza certificatului de atestare fiscală și a documentației cadastrale, ce atestă achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată.
*Construcțiile edificate după 1 august 2001, până în anul 2017, cu autorizație de construcție, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza autorizației de construire și a procesului verbal de recepție a lucrărilor (dacă există), ce ajută la eliberarea certificatului de atestare sau adeverința privind edificarea construcției
*Construcțiile edificate după 1 august 2001, până în anul 2017, fără autorizație de construcție, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza unei expertize tehnice care ajută la eliberarea certificatului de atestare sau a adeverinței privind edificarea construcției.

Expertiza tehnică trebuie întocmită de un expert tehnic autorizat. Noua modificare legislativă elimină procedura de intrare în legalitate, dar se menține obligația de întocmire a expertizei tehnice.
Reglementarea privind autorizația de construire pentru intrarea în legalitate conform Art59, Alin.3, a fost înlocuită cu prevederile Art.37, Alin.6 din legea 50/1991, ceea ce înseamnă că înscrierea unei proprietăți în Cartea Funciară, a construcțiilor edificate fără autorizație, se face pe baza emiterii unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției, numai pentru construcțiile pentru care s-a îndeplinit termenul de prescripție.

Ai nevoie de o expertiză tehnică?
Andaros Imob te poate ajuta cu expertiza tehnică necesară obținerii emiterii adeverinței sau a certificatului de atestare a edificării construcției.

Articolul 37, Alin. 6
„(6) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției. În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale. În situația în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.”


Cerințele fundamentale aplicabile, conform Art.5 din Legea 7/2020
1. Rezistență mecanică și stabilitate
2. Securitate la incendiu
3. Igienă, sănătate și mediu înconjurător
4. Siguranța și accesibilitate în exploatare
5. Protecție împotriva zgomotului
6.Economie de energie și izolare termică
7. Utilizare sustenabilă a resurselor naturale