Constructiile fara autorizatie, inscrise cu ajutorul expertizei tehnice

Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, modificate și completate de Legea nr.7/2020

 

NOU! Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, din data de 11 ianuarie 2020 a intrat în vigoare legea nr.7/2020 pentru modificărea și completarea acestora.
Modificările constau în înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară, pe baza unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției, chiar și pentru construcțiile executate fără autorizație de construire, conform Art.II, punctul 14 din legea 7/2020.  Construcțiile edificate fără autorizație de construire, pentru a nu se aplica sancțiunile și contravențiile trebuie să îndeplinească termenul de prescripție (mai vechi de 3 ani de când s-a aprobat noua lege, Legea 7/2020), prevazut la Art.13.
Certificatul de atestare sau adeverința privind edificarea construcțiilor ce nu au autorizație de construire, se va emite în baza unei expertize tehnice, expertiză tehnică ce are în vedere respectarea cerințelor fundamentale, aplicabile privind calitatea în construcții, încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, confirmarea situației actuale a construcției și respectarea dispozițiilor ăn materie și a documentației cadastrale. În caz contrar, dacă reiese din expertiza tehnică, că nu s-au respectat cerințele fundamentale și a celor din reglementarea de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare sau adeverința privind edificarea construcției și se vor face reglementări cu un proiect de refacere sau consolidare a construcției, conform Art 37, Alin.6 din Legea 7/2020.

 

*Construcțiile edificate înainte de 1 august 2001, fără autorizație de construire, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza certificatului de atestare fiscală și a documentației cadastrale, ce atestă achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată.
*Construcțiile edificate după 1 august 2001, până în anul 2017, cu autorizație de construcție, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza autorizației de construire și a procesului verbal de recepție a lucrărilor (dacă există), ce ajută la eliberarea certificatului de atestare sau adeverința privind edificarea construcției
*Construcțiile edificate după 1 august 2001, până în anul 2017, fără autorizație de construcție, se pot înscrie în Cartea Funciară, pe baza unei expertize tehnice care ajută la eliberarea certificatului de atestare sau a adeverinței privind edificarea construcției.

 

Expertiza tehnică trebuie întocmită de un expert tehnic autorizat. Noua modificare legislativă elimină procedura de intrare în legalitate, dar se menține obligația de întocmire a expertizei tehnice.
Reglementarea privind autorizația de construire pentru intrarea în legalitate conform Art59, Alin.3, a fost înlocuită cu prevederile Art.37, Alin.6 din legea 50/1991, ceea ce înseamnă că înscrierea unei proprietăți în Cartea Funciară, a construcțiilor edificate fără autorizație, se face pe baza emiterii unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției, numai pentru construcțiile pentru care s-a îndeplinit termenul de prescripție.

 

Ai nevoie de o expertiză tehnică?

Andaros Imob te poate ajuta cu expertiza tehnică necesară obținerii emiterii adeverinței sau a certificatului de atestare a edificării construcției.

https://andaros-imob.ro/expertiza-mlpat-expert-autorizat/

0723095532

office@andaros-imob.ro

 

 

 

Articolul 37, Alin. 6
„(6) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției. În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale. În situația în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.”
Cerințele fundamentale aplicabile, conform Art.5 din Legea 7/2020
1. Rezistență mecanică și stabilitate
2. Securitate la incendiu
3. Igienă, sănătate și mediu înconjurător
4. Siguranța și accesibilitate în exploatare
5. Protecție împotriva zgomotului
6.Economie de energie și izolare termică
7. Utilizare sustenabilă a resurselor naturale

Comments(27)

carmen constantinescu
5 februarie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua!

Ce se intampla in cazul in care exista autorizatie de construire din 2014 si receptie finala in 2016 dar nu s a respectat proiectul.
Va multumesc

  andarosi
  24 februarie 2020 At 1:35 pm

  Buna ziua,
  Cum v-au semnat receptia lucrarilor daca constructia nu corespunde cu proiectul de autorizare?
  Pentru actualizarea cadastrului conform cu realitatea, trebuie facuta aceeasi procedura, dar s-ar putea sa intampine probleme cei care v-au semnat receptia lucrarilor si nu au sesizat nerespectarea proiectului.
  Trebuie sa apelati la un cadastrist sa va intocmieasca schitele cadastrale noi, apoi va facem expertiza MLPAT pentru primirea certificatului de edificare, iar in cele din urma cadastristul se duce la OCPI pentru actualizarea cadastrului. Ne ocupam si cu actualizarea cadastrului si intocmirea schitelor cadastrale.

  Alecs
  9 octombrie 2021 At 1:35 pm

  Ați rezolvat problema?

Tudor Lăcrămioara
1 aprilie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua. In contextul usor ambiguu al acestei legi, cum s-ar putea solutiona intrarea in legalitate a unei construcții inceputa in 2018 fara autorizatie, dar pt care s-a plătit deja o amenda. Va mulțumesc

  andarosi
  10 aprilie 2020 At 1:35 pm

  Buna ziua, intrarea in legalitate a construcțiilor edificate fără autorizație, se face pe baza emiterii unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției, numai pentru construcțiile pentru care s-a îndeplinit termenul de prescripție (3 ani vechime de cand s-a aprobat legea -2020-), daca facem referire la legea 7/2020. In cazul mentionat de dumneavoastra, trebuie sa emiteti un certificat de urbanism de la primarie, pentru intrare in legalitate. Certificatul de urbanism se elibereaza in termen de 30 zile. Dupa emiterea acestuia, dupa intocmirea documentelor specificate in certificat, dupa prealuarea avizelor si depunerea tututor catre primarie, primiti autorizatia de constructie. Daca mai aveti intrebari, va stam la dispozitie. Ne puteti si contacta pentru suport si indrumare.

Boca Gheorghe
16 iunie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua,in cazul unei constructii realizate in 2014 fara autorizatie de constructie p+m cum se poate intra in legalitate.mentionez ca este trecuta casa noua la primarie in fiscal din 2014 si pe locul casei noi a fost o casa veche care figureaza la ancpi ilfov cadastrata.va multumesc.

  andarosi
  22 iunie 2020 At 1:35 pm

  Buna ziua, este aceeasi procedura. Se executa masuratorile cadastrale, apoi se intocmieste expertiza MLPAT pentru partea de rezistenta. In expertiza vorbim despre ambele constructii, cea demolata si cea edificata ulterior. Cei de la primarie solicita si dovada achitarii imopozitului, ceea ce inseamna ca este foarte bine ca a fost declara si platiti impozit. Cu avizul de edificare primit de la primarie, cadastristul merge sa va actualizeze documentatia cadastrala. Daca aveti nevoie de mai multe informatii suplimentare sau doriti sa va indrum, ma puteti contacta: 0731.949.060

Trandafir Iuliana
25 iulie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua, as avea si eu o intrebare. Am construit o casă în 2006-2007 fără autorizație de constructie. Acum as avea posibilitatea de a intabula cu ajutorul legii nr. 7/2020? Daca da, care sunt pasii pe care trebuie sa le urmez! Ma scuzati pentru deranj! Va multumesc!

Dincă viorel
30 iulie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua părinți mei au cumpărat un teren in sectorul 2 in anul 1975 cu chitanțe de mana in acelasi au ridicat o construcție trei camere un hol si o bucătărie fără autorizație au declarat o la primarie ai primit 0 amendă de 1000 lei eu in anul 2014 am mai constriuit lipit de ia o camera un hol si o baie in anul 2018 am deschis proces si mia dat câștig doar terenul .

Veres Erzsebet
6 septembrie 2020 At 1:35 pm

Buna ziua, am cumparat casa in ian.2018 la care am adougat o bucatarie fara autorizatie de constructie , in martie a fost finalizat total.Cum pot intra in legalitate beneficiind de noua lege 7/2020. Multumesc!

Alexandra
15 decembrie 2020 At 1:35 pm

Cum se poate intra in legalitate pentru o casa facuta in 1993 care a avut la baza o autorizatie (dar nerespectata)?
Receptia nu se cerea.
Multumesc!

Marian Savu
21 februarie 2021 At 1:35 pm

Ce expertiza tehnica?! dai spaga la primarie si s-a rezolvat.Primaria sector 5 a a emis autorizatie de construire (ulterior edificarii constructiei)unui imobil P+1E+M construit cu incalcra a patru articole din Codul Civil .Legea 50/1991 este valabila numai pentru fraieri.

Marian Savu Bucuresti
22 februarie 2021 At 1:35 pm

In anul 2018 Directia Urbanism din cadrul Primariei sector 5 a emis o autorizatie de construire pentru un imobil P+1E+M situat pe str.Peciu Nou nr.43 .Acest imobil a fost ridicat cu incalcarea art.611,612,615alin.2 si616 din Codul Civil.Imobilul a fost ridicat in anul2006 si a obtinut autorizatie de construire in anul 2018.Am facut sesizari la Primarie,Inspectoratul in constructii si prefect.Raspunsul a fost “autorizatia a fost emisa conform legii50/1991”. Este posibil sa se emita o autorizatie de construire pentru o constructie ridicata prin incalcarea a patru articole din codul civil!?.Permite legea 50/1991 asa ceva.;?. Mentionez ca la numeroasele solicitari facute la autoritati pentru a se constata la fata locului anomaliile acestei constructii praria a trimis politia locala(nu un specialist in constructii).Inspectoratul in constructii a refuzat o expertiza tehnica a constructiei si a pasat problema la primarie.Prefectul a pasat problema la inspectoratul in constructii iar inspectoratul a pasat-o din nou la prarie.Primaria sustine in continuare ca totul este confo legii.Cum este posibila o asemenea bataie de joc!?.

Gorgan Ștefan
27 februarie 2021 At 1:35 pm

Ca sa fac expertiza tehnica trebuie casa terminată la gata cu zugrăveli exterior?

Mariana Anton
28 februarie 2021 At 1:35 pm

Buna ziua, in anul 2004 am inceput construcția casei in curtea părinților mei impreuna cu sora mea.Construcția a fost finalizată in anul 2008, ambele imobile au fost ridicate fara autorizație de constructie(autorizația a fost emisa abia dupa 7 luni de la depunerea actelor).Curtea are 385 m patrati si am dori sa intram in legalitate cu actele in privinta constructiei dar nu stim de unde sa incepem si ce trebuie sa facem.V-as fi profund recunoscatoare daca ati putea sa-mi raspundeti si sa ma indrumati in aceasta speță.
Cu deosebita considerație,
Mariana Anton

Livia Toader
2 martie 2021 At 1:35 pm

Buna ziua
Am inceput edificarea unei locuinte in anul 2019, am fost sanctionata si mi sa dispus masura intrarii in legalitate de catre autoritatea publica in termen de 12 luni.
Am cerut in instanta anularea procesului verbal si actiunea mi-a fost respinsa.
Am achitat amenda
De la data aplicarii sanctiunii si pana in prezent nu am intreprins nici un demers la autoritatea publica pentru obtinerea unor documente.
La aceasta data mi s-a comunicat ca intrarea in legalitate nu mai este prevazuta in normele de aplicare a Legii nr. 50 /1991 cu modificarile si completarile ulterioare iar autoritatea publica este in situatia in care in conformitate cu prevederile art. 32, alin 1 din lege nu poate decat sa se adreseze instantei, deoarece nu m-conformat in termen celor dispuse prin procesul verbal de constatare a contraventiei, pentru ca aceasta sa dispuna incadrarea in prevederile autorizatiei (pe care eu nu am obtinut-o niciodata) sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal(situatie in care eu ma regasesc).
In raport cu prevederile legale in vigoare ce demersuri pot face acum avand in vedere ca termenul de prescriptie nu s-a implinit?

Elena Popescu
4 martie 2021 At 1:35 pm

Buna ziua ,
Spuneti-mi va rog .

Pentru o construcie din anul 2004, care are autorizatie de constructie ,numai ca suprafata autorizata este mai mica decat suprafata construita , este si poces verbal de receptie , se poate solicita intrarea in legalitate pe legea 7/2020?

din cat am citit se pare ca da, dar vreu si un punct de vedere autorizat , Multumesc .

Joudeh viorica
9 martie 2021 At 1:35 pm

Cladire edificata în 2010 a avut autorizatie si proiect nu a obținut proces verbal receptie doar in 2019 sa cerut atestarea dar la expertiza tehnica a primit negativ deoarece nu se respectata proiectul este facuta intabularea la funciar cu inscripția fara acte si a mai fost omis numele unui coproprietaradica eu care imputernicisem sora in 2009 sa construiască pt noi 3 coproprietari am avut conventie locație cu farmacista carea a venit cu banii de construire si noi cu terenul 108mp la parter prin act notariale si la anf3 coproprietari si firma farmacistei contract ce sa inscris in cartea funciara pt cei 10 ani care sau încheiat în 2019 ce forma legalatrebuie sa urmam pt repararea omisiunii numelui meu de coproprietar in proiectul si autorizatia din 2010 sau daca trebuie facut un nou proiect si cere o nouă autorizatie ??? Ce putem face pt a obtine certificatul de atestare pt aceasta cladire din 2010

Savin
8 aprilie 2021 At 1:35 pm

Bună ziua. Ce trebuie sa fac dacă deasupra garajului care face parte dintr-o clădire p+1+m am construit o camera de 23 mp și nu a fost prinsa în proiectul de execuție a casei. Menționez faptul ca, casa a fost construita cu autorizație de construcție în 2015

Mircea Curtianu
11 aprilie 2021 At 1:35 pm

Buna ziua,
Parintii mei au inceput in anul 2012 ridicarea unei constructii centru care nu aveau adeverinta de constructie. Dar aveau certificat de urbanism, studiu geotehnic, proiect pentru constructie si ce mai era nevoie mai putin autorizatia de constructie.

Intrebarea este cum putem proceda pentru obtinerea autorizatiei? In conditiile in care imobilul nu este finalizat. Ce putem face pentru a intra in legalitate si pentru a obtine autorizatia de constructie?

Dan Dumitru
10 mai 2021 At 1:35 pm

Buna ziua

Constructie mostenita ( diferenta intre actul de mostenire si situatia reala – cladire mai mare ) edificata conform inscrisuri primarie 1939, la care s-au platit impozite conform suprafetelor situatiei reale – cum poate fi intabulata, respectiv carte Funciara

Ma puteti ajuta cu aceste servicii?

Multumesc

Dan Dumitru

Marian Savu
14 mai 2021 At 1:35 pm

Buna ziua.Directia Urbanism din cadrul Primariei sector 5 a emis certificat de urbanism si autorizatie de construire unui imobil P+1E+M ridicat cu incalcarea art.611,612,616 si 615 alin.2.Autorizatia a fost emisa in anul 2018,dupa ce constructia a fost terminata.Am facut numeroase petitii la Primarie,ISC si Prefectura.Toti imi dau un raspuns sablon: are autorizatie conform legii 50/1991. Am solicitat o vizualizare a constructiei la fata locului pentru a se constata abaterile de la Codul Civil.A fost trimisa Politia locala care a spus ca totul este OK.ISC-ul imi raspunde ca e problema Primariei,iar Prefectul imi raspunde ca e treaba ISC-ului.Din punct de vedere legal,cine este obligat sa rezolve problema ?!.

Sorin Dragoi
29 decembrie 2021 At 1:35 pm

buna ziua,
Am inceput constructia Anexa gospodareasca in extravilan com Ghercesti jud Dolj.cu AC din 08.082011 eliberata de consiliul judetean. Nu am respectat proiectul -regimul de inaltime parter subsol partial.
A aparut si mansarda. Am depus documentatia pt modificarea de tema in timpul executiei la AC.
A fost respinsa pe motivul depunerii dupa expirarea termenului. Cel ce a venit la receptia lucrarii a refuzat semnarea procesului. Dosarul a fost transferat autoritatilor locale Ghercesti.
Acestea au refuzat sa mi dea amenda in termenul de trei ani de la terminarea lucrarii.
Mentionez insa ca sunt prins la impozit cu toata suprafata construita.
Cum as putea intra in legalitate si inregistrarea la cadastru.
Multumesc,

Mincu Anisoara
9 februarie 2022 At 1:35 pm

Buna ziua, am construit casa in 2005 fara autorizatie si tot de atunci platesc si impozit, cum pot sa intru in legalitate?am sunat la primaria sect 5 la urbanism si mi s-a spus ca nu au aparut normele metodologice si mimentan nu pot face nimic.Va rog sa ma anutati cu un raspuns si daca stiti cat costa expertiza tehnica si la cine sa apelez.Multumesc!

RACHITA ALEXANDRINA
22 martie 2022 At 1:35 pm

Buna ziua !Aș avea si eu o intrebare.In cazul unei construcții(cabana)realizata in 2016 fără autorizație de construcție,dar se plătește impozit din 2016 la primărie.Cum aș putea trece construcția in legalitate și care ar fi pașii ce trebuie urmați ?Mentionez ca exista Cf pe teren intravilan !Multumesc mult si imi cer scuze pt deranj !

Cornel-Marcel Lupescu
1 iunie 2022 At 1:35 pm

Bună ziua! As dori sa știu dacă pentru o construcție în suprafață de 169 mp(autorizația de construcție era pe “doar”pe 150mp la momentul respectiv) făcută în 2004 pe un teren de 500 mp se mai poate actualiza autorizația de construire /proiectul, etc?
Adică se pot trece în cadastru pe care trebuie sa îl efectuam, noile măsurători, adică și cei 19 mp în plus față de proiectul inițial, astfel încât la cadastru sa figureze noua suprafață de 169 mp în loc de 150???
Va mulțumesc!
Și bineînțeles care sunt pașii și costurile…
Menționez ca cei de la urbanism de la primăria de unde aparține casa, ne-au pus să dărâmăm cei 19 mp… Dacă va vine sa credeți???
Sper ca am reușit sa furnizez informațiile necesare… O zi frumoasă!

sin vasilica
8 octombrie 2022 At 1:35 pm

Buna ziua, In 2018 am inceput constructia unei case, cu autorizatie , insa nu am respectat autorizatia si nu mi s-a acceptat receptia. In august 2022 am primit o amenda, pe care am achitat-o si mi s-a dat termen 9 luni pentru intrarea in legalitate , ceet. urbanism, autorizatie(la fatade, nu am respectat desenul balcoanelor si nu am respectat proiectul de gard, care facea parte din autorizatie – imi cer sa-l demolez ptr ca e numai din zidarie!) Noua lege 7/2020 ma poate ajuta ptr obtinerea certificatului de edificare fara sa reiau procesul de autorizare?!
Cu multumiri, Sin

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.

error: Alerta: Este interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii in vigoare.