In anul 2018 au fost dezbatute mai multe subiecte si statistici precum ca urmeaza ca pe piata din Romania sa se instaleze o noua criza imobiliara. Specialistii au anuntat si avertizat ca piata imobiliara da semne de scadere in vanzare, deoarece acestea au scazut drastic in mai multe orase din tara, exact ca in anul 2008, potrivit spuselor Digi24.
In luna Octombrie a anului 2018, conform datelor oficiale ale Agentiei Nationale de Cadastru, au fost vandute putin peste 52.000 de imobilie la nivelul tarii. Acest lucru ne-a aratat ca numarul tranzactiilor din luna Octombrie 2018 a fost mai mic decat numarul tranzactiilor din anul 2017 in aceeasi perioada.
Specialistii au preconizat o stagnare a vanzarilor imobiliare in 2019, deoarece si fondurile pentru Prima Casa au fost asteptate sa scada.
Dupa primele 3 luni din acest an, parerea noastra este ca locuintele nu s-au ieftinit, poate preturile doar si-au incetinit ritmul cresterii.
Cu privire la temerile pentru o eventuala criza imobiliara in acest an, specialistii tin sa ne linisteasca deoarece preturile locuintelor sunt mai scazute decat in perioada de boom.
- Un alt aspect ce ne linisteste este evolutia salariilor. Anul 2019 aduce cresteri salariale pentru bugetari si cresterea salariului minim pe economie. Potrivit Legii salarizarii, de la 1 ianuarie bugetarii beneficiaza de o crestere salariala. Dupa spusele lui Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, peste 70% din bugetari vor simti o crestere salariala. Salariul minim pe economie creste de la 1.900 lei la 2.080 de lei brut, iar persoanele ce au studii superioare vor avea 2.350 lei salariu brut/luna.
- Aspectul cel mai important il consituie lansarea Programului Prima casa-2019. Ministerul Finantelor au alocat in acest an 2 mld. de lei pentru Programul prima casa. Acest lucru inseamna ca se vor acorda 17.000 de imprumuturi de acest tip daca valoare medie a unui credit Prima casa este de 50.000 euro.
Avand in vedere cele spuse in anul precedent, precum ca vom avea parte de o criza imobiliara, au dus la incetinirea gradului de cumparare a proprietatilor imobiliare. Preturile nu au scazut, dar in schimb cursul valutar a crescut semnificativ. Asteptarea unor scaderi de pret asupra proprietatilor imobiliare, a condus la achizitia mai intarziata a acestora, dar la un curs valutar mai crescut.
Dupa parerea noastra, cei care au iesit cel mai avantajos au fost romanii care au achizitionat ceea ce si-au dorit, la momentul potrivit. Este cel mai bine sa cumperi sau sa vinzi atunci cand doresti, fara sa te lasi influentat 100% de preconizatii viitoare. Bineinteles sa faci aceste actiuni la pretul CORECT.
Leave a Comment
sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.