Andaros Imob

Contact

0723.095.532 0733.479.973

In domeniul nostru de activitate, am intalnit multi clienti creativi atunci cand vorbim de amenajare apartament.

Cele mai importante aspecte de luat in considerare in procesul de amenajare apartament sunt urmatorele:

Iti prezentam mai jos doua subiecte esentiale in amenajarea unui apartament. Acestea includ sfaturi pratice si utile pentru a beneficia de mai multa lumina si pentru maximiza spatiul disponibil. 

amenajare apartament

Amenajare apartament - cum beneficiezi de mai multa lumina?

Lumina naturala este atat de importanta pentru starea noastra de bine, incat este necesar sa o iei in calcul atunci cand te pregatesti pentru amenajarea unui apartament. Iata cateva idei si 5 sfaturi practice pentru un apartament luminos, potrivit nevoilor si dorintelor tale.

amenajare apartament

Amenajarea apartamentului si paleta de culori potrivita

Cu cat culorile sunt mai inchise, cu atat apartamentul isi micsoreaza vizual suprafata. Daca vrei un apartament luminos care isi evidentieze intreaga suprafata utila sau sa creeze iluzia unor metri patrati in plus, opteaza pentru pereti albi. Daca albul ti se pare clasic pentru tine, poti opta pentru designul unui singur perete de o alta nuanta sau sa aplici tapet.

amenajare apartament

Inaltimea camerelor poate schimba totul

In cazul apartamentelor ce nu o inaltime a camerelor destul de mare, evita sa faci tavan fals din gips carton! Oricat de mult isi doresti sa pui lumini incasetate in tavan sau sa termini mai repede indreptarea tavanului si gips cartonul consideri ca te ajuta, nu micsora inaltimea camerelor. Aceasta face ca apartamentul sa para mai mic decat in realitate. 

amenajare apartament

Desfiinteaza peretii care blocheaza lumina

In unele blocuri mai vechi, chiar daca un apartament are 3 sau 4 camere, exista posibilitatea ca aceste camere sa fie cu o suprafata mica. De multe ori intalnim clienti care vor sa mareasca suprafata camerei prin desfiintarea unui perete de compartimentare si sa creeze un open space. Intai de toate, asigura-te ca poti desfiinta acel perete si daca ai nevoie de autorizatie de construire. Daca peretii sunt din gips carton, atunci nu ai nevoie de autorizatie de construire pentru ca se incadreaza in articolul de lege ce iti permite sa executi lucrarile fara autorizatie (articolul 11 din legea 50/1991). 

Daca peretele este din zidarie, atunci ai nevoie de autorizatie de construire. Daca totusi vrei sa desfiintezi un perete pentru a crea o camera mult mai mare, cum poti proceda? Poti opta pentru separatoare. Pentru luminarea ambelor camere sunt recomandate separatoarele ce permit sa treaca lumina dintr-o parte in alta.

Fa loc luminii naturale sa patrunda direct in camera

Celor ce au balcon le recomandam sa desfiinteze peretele din camera sau bucatarie si balcon si sa monteze pe intreaga suprafata a golului un sistem de usi de sticla. Atentie, pentru desfiintarea peretelui ai nevoie de autorizatie de construire.

In living sau bucatarie poti inlocui usa clasica cu usa de sticla, astfel favorizezi lumina sa circule cu usurinta si in alte zone ale apartamentului ce nu au fereastra (exemplu hol). Pentru inlocuirea usilor nu ai nevoie de autorizatie de construire.

amenajare apartament

Amenjeaza-ti apartamentul cu oglinzi, lampi si lumini, decoratiuni si pardoseala, potrivite

Oglinzile si decoratiunile lucioase pot favoriza razele naturale sa calatoreasca in tot apartamentul. La fel si pardoseala potrivita poate functiona ca un reflector prietenos cu lumina. Pardoseala din lemn, gresie sau piatra cu un finisaj lacuit vor reflecta mai multa lumina decat covoarele sau mocheta.

Luminile si lampile in amenajarea apartamentului trebuie alese cu grija. Pentru locul de luat masa la cina, daca optezi pentru un corp suspendat, trebuie sa fie la aproximativ 50 – 60 de cm deasupra mesei, cu lumina ambientala, fara sa fie suparatoare pentru ochi.

Pentru zona de living ia in considerare 2 corpuri suspendate daca ai o masa lunga; sugerez lumini montate pe perete sau lampi de podea cu lumina calda orientata in sus. Tot pentru living fii atent la colturile intunecate pentru ca pot face camera sa para mai mica; in aceste zone recomand lampi cu lumina orientata in jos, pentru a lumina spatiul respectiv. In dormitor poti crea o atmosfera linistitoare cu 2 lampi de noptiera.

Amenajare apartament - cum beneficiezi de mai multi metri patrati?

Pe langa faptul ca dupa amenajarea apartamenului trebuie sa te simti bine cand locuiesti acolo, spatiile au nevoie si de amenajare practica, care sa nu te incomodeze ulterior sau sa faci sa para apartamentul mai mic decat este in realitate. Iata 3 sfaturi utile pentru ca tu sa beneficiezi de metri patrati mai mai multi atunci cand vine vorba de amenajarea apartamentului

Extinde suprafata apartamentului

Ai un balcon? De obicei parerile sunt impartite. Avem clienti care au un apartament fara balcon situat la parter si vin la noi sa ii ajutam sa obtina autorizatia de construire pentru balcon. Avem si clienti care au balcon, dar vor sa mareasca suprafata camerei sau a bucatariei prin scoaterea tamplariei si desfiintarea peretelui dintre acestea, renunta la balcon si mareste astfel suprafata camerei. Tu ce iti doresti? Noi recomandam celor care nu au balcon, sa isi construiasca unul pentru ca ii aduce mp in plus la suprafata apartamentului si pot folosi balconul ca spatiu de depozitare sau recreere.

Pentru construirea balconului ai nevoie de autorizatie de construire! Un alt aspect important este faptul ca balconul trebuie sa aiba aceeasi forma arhitecturala si aceleasi dimensiuni cu balcoanele superioare de la celelalte etaje.

amenajare apartament

Camara si debaraua sunt utile pentru apartament?

Sunt multe apartamente care au cel putin o camara si o debara, daca vorbim de blocurile mai vechi. Care este diferenta intre camara si debara? Camara are o suprafata mai mica si usi duble, este ca un fel de dulap incastrat, iar debaraua are o suprafata mai mare.

Daca ai si tu tipul de apartament intr-un bloc din anii 80, in care ai in bucatarie o camara si o debara, poti renunta la una din ele sau la amandoua, astfel maresti suprafata bucatariei. Astfel de apartamente care au camara si debaraua in bucatarie, au si pe hol inca o camara. Recomandam sa ramara camara de pe hol pentru depozitare.

In cazul in care vrei sa defiintezi si camara si debaraua opteaza pentru dulapuri inalte sau confectionate pentru incastrarea electrocasnicelor (exemplu masina de spalat) pentru a te ajuta la depozitare.

Amenajare apartament cu mobilier si usi in functie de dimensiunea camerelor

O canapea uriasa intr-o camera mica va face incaperea sa para inghesuita. Ia in considerare canapelele modulare care vin pe bucati, astfel incat sa le poti aranja ca sa se potriveasca cel mai bine apartamentului tau.

Tipul acesta de canapea este o optiunea excelenta si daca nu ai posibilitatea sa urci pe scari o canapea masiva pana in apartamentul tau. Foloseste spatiul vertical cu rafturi urcate mai sus pe perete, dulapuri inalte si mobiler facut pe comanda pentru toate spatiile si colturile din apartamentul tau. Ia in considerare usi interioare glisante daca nu ai prea mult spatiu. Inlocuirea usilor care se deschid spre exterior sau spre interior cu unele glisante, economiseste spatiul suplimentar ocupat de unghiul in care se deschide o usa clasica.

Tine cont de faptul ca o usa glisanta nu izoleaza fonic la fel de bine ca una clasica, asa ca recomandarea este sa fie inlocuita intre living si hol sau intre bucatarie si hol, nu la dormitor. Sfatul cel mai bun in materie de mobilier este ca acesta sa fie confortabil, nu doar frumos.

Cum beneficiezi de mai multa lumina cand amenajezi un apartament?

Sfatul final este sa faci cum simti si sa apelezi cu incredere la specialistii din domeniu atunci cand vine vorba de mobila, desfiintare perti, construire balcon sau obtinerea autorizatiei de construire, avand in vedere ca modificarile le vei face pe termen lung.

Un aspect important dincolo de cat de frumos o sa arate este ca tu sa te simti bine si in siguranta fara sa pui in pericol familia ta sau locatarii blocului. In cazul in care vrei sa aduci modificari de compartimentare, inainte sa conturezi ideea si sa mergi sa cumperi toate materialele, fa o verificare impreuna cu un expert tehnic daca ai voie sa executi acele modificari, in asa fel incat sa nu fie afectata structura de rezistenta a intregii cladiri.

Daca ai nevoie de autorizatie de construire pentru modificarile pe care vrei sa le aduci, te sfatuiesc sa nu omiti acest pas pentru ca risti sa primesti amenda, sa opresti lucrarile si sa fii obligat sa intri in legalitate.