Incadrarea lucrarilor in art.11 din legea 50/1991

Ce lucrari se pot executa fara autorizatie de construire / demolare

expertiza mlpat

Stiai ca poti executa lucrari fara autorizatie de construire sau demolare? Foarte important de stiut este ce fel de lucrari poti executa fara autorizatie. Conform legii 50/1991, art.11, se pot executa o serie de lucrari care nu modifica structura de rezistenta a imobilului, aspectul arhitectural sau caracteristicile initiale.

Lucrari ce se pot executa fara autorizatie:

1. Fara schimbarea formei si a materialelor din care sunt executate, poti aduce reparatii de imprejmuiri.

2. Fara schimbarea formei, se pot aduce reparatii la acoperisuri, invelitoare sau terase.

3. Poti aduce inlocuiri sau reparatii asupra tamplariei interioare.

4. Se pot inlocui tamplariile exterioare cu pastrarea formei, dimensiunilor golurilor tamplariei.

5. Se pot aduce reparatii si inlocuiri ale sobelor de incalzit si ale cosurilor de fum aferente.

6. Tencuielile, zugravelile, vopsitoriile, finisajele interioare, schimbarea pardoselii interioare, toate acestea se pot executa fara autorizatie. Aceleasi lucrari sunt valabile si pentru exterior, dar la care obligatoriu este sa nu se modifice fatada, culorile si elementele fatadei.

7. Se pot face reparatii sau inlocuiri la instalatiile interioare, la bransamente si racorduri exterioare, aferente constructiilor.

8. Se pot monta sisteme de incalzire, aparate de climatizare, aparate de contorizare.

9. Se pot efectua reparatii, reabilitare sau inlocuire a elementelor de fatada, fara modificarea calitatii si formei arhitecturale a elementelor. Acest tip de lucrare se imparte in:

  • Lucrari de executie a trotuarelor, zidurilor de sprijin, terase exterioare, scari de acces.
  • Reabilitarea energetica a anvelopei sau a acoperisului, fara schimbarea sistemului constructive al acestuia.

10. Reparatii curente la infrastructura de transport si la instalatiile aferente, intretinerea periodica.

11. Se pot executa lucrari de bransamente in zonele in care nu sunt interzise prin regulament local de urbanism.

12. Lucrarile de bransamente si racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico edilitara existenta in zona, dar cu acordul sau autorizatia administratorului drumului.

13. Se pot efectua modificari de compartimentare nestructurala, cu caracter demontabil, realizati din materiale usoare.

14. Se pot schimba destinatiile imobilelor, dar se pot efectua numai in situatia in care pentru realizarea acestora nu sunt necesare lucrari de construire/desfiintare pentru care legea prevede emiterea autorizatiei de construire sau desfiintare, cu incadrarea in prevederile documentatiilor de urbanism aprobate.

15. Se pot introduce retele si echipamente de comunicatii electronice in infrastructurile fizice subterane existente, construire cu aceasta destinatie. De asemenea, se pot introduce retele si echipamente de comunicatii electronice in infrastructurile fizice interioare existente.

16. Se pot aduce lucrari de interventii pentru implementarea masurilor necesare conform legislatiei in vigoare in scopul prevenirii si stingerii incendiilor. Se pot executa instalatii specific prevenirii si stingerii incendiilor, in vederea obtinerii autorizatiei de Securitate la incendiu.

17. Plantarea perdelelor forestiere de protective si impaduriri pe terenuri degradate.

18. Lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimintirului.

19. Se pot amplasa structure usoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau ce au ca destinatie desfasurarea venimentelor culturale care vor fi realizate in baza unui aviz de amplasare.

Important: Aceste lucrari ce se pot executa fara autorizatie, sunt valabile pentru constructiile care NU sunt amplasate in zone de protectie a monumentelor sau in zone construite protejate, ce NU sunt monumente istorice clasate sau in curs de clasare, NU reprezinta constructii cu valoare arhiecturala sau istorica, NU au caracter special, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate. Pentru aceste categorii sunt valabile, conform art.11, legea 50/1991, alte lucrari ce se pot executa fara autorizatie de construire sau demolare, despre care vom discuta in alte articole de blog.

Sfatul expertului MLPAT:  Pentru modificarile interioare de compartimentare nestructurala, cu caracter demontabil, realizate din materiale usoare, inainte de executarea acestora, depune o cerere catre primaria locala.

Ce solicita primaria locala pentru incadrarea lucrarilor in art.11, legea 50/1991

Dupa depunerea cererii catre primaria locala, aceasta va elibera o notificare prin care solicita in completare, o expertiza tehnica MLPAT care sa confirme ca lucrarile propuse sau executate se incadreaza in articolul de lege. In expertiza tehnica vor sa regaseasca si un punct de vedere asupra modului in care este influentata cladirea in urma modificarilor propuse sau executate.

Cum poti actualiza cadastrul in urma modificarilor de compartimentare incadrate in art.11, legea 50/1991

Prima etapa este de a lua legatura cu ing.topograf care sa vina sa masoare apartamentului, apoi sa intocmeasca noul releveu. Actele proprietatii solicitate de ing.topograf, releveul nou, notificarea primariei, expertiza MLPAT care sa confirme faptul ca lucrarile se incadreaza in articolul de lege ce prevede lucrarile ce se pot executa fara autorizatie de construire sau desfiintare, se depun la OCPI pentru actualizarea cadastrului.

Exemplu expertiza tehnica MLPAT pentru incadrarea in art.11, legea 50/1991 – Propunere lucrari efectuate fara autorizatie

Expertiza tehnica intocmita de echipa Andaros Imob – 0731949060 / 0723095532

Locatie: Expertiza Mlpat Bucuresti sector 3

Modificare propusa: Desfiintarea unui perete despartitor realizat din gipscarton.

An constructie bloc: 2018

Concluzie: In raportul de expertiza Mlpat efectuat pentru apartamentul situate intru-un imobil din sectorul 3, Bucuresti, s-a certificate faptul ca modificarea nu afecteaza structura de rezistenta a imobilului. Lucrarile au fost incadrate in art.11, alin 1, legea 50/1991.

Notificare primita de la primarie:

Sursa informatii art.11, legea 50/1991

Comments(3)

Cele mai frecvente modificari pentru care am intocmit Expertiza MLPAT Banca – Expertiza MLPAT Banca
2 iunie 2022 At 1:39 pm

[…] Nu toate modificarile pe care vrei sa le faci in proprietate necesita Autorizatie. Citeste de aici lista cu lucrari care se pot efectua fara Autorizatie de construire / […]

Cum poti sa vinzi fara probleme un apartament cu modificari interioare? – Expertiza MLPAT Banca
13 decembrie 2022 At 1:39 pm

[…] Poti efectua lucrari de reparatii la tamplarie fara autorizatie, fara sa schimbi forma. Poti monta AC, sisteme de incalzire sau aparate de contorizare. Citeste lista cu lucrari care se pot efectua fara Autorizatie de construire/demolare.  […]

Acte necesare pentru autorizatie de constructie – Apartament – Andaros Imob
3 martie 2023 At 1:39 pm

[…] Asa cum am promis la inceputul articolului, ti-am lasat aici linkul catre lucrari ce se pot executa fara autorizatia de constructie / demolare.  […]

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.

error: Alerta: Este interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii in vigoare.