Iti doresti sa recompartimentezi apartamentul? Atunci ai nevoie sa cunosti Art.1 din Legea 50/1991, faptul ca lucrarile de constructii dorite, se pot efectua doar in baza unei autorizatii de construire sau desfiintare.
-> Prima etapa este eliberarea certificatului de urbanism. Acesta se elibereaza de la primaria de unde apartine imobilul. Dupa eliberarea acestuia, primul pas este sa iei legatura cu un arhiect care sa te ajute cu intocmirea partii de arhitectura, din partea DTAC.
-> Pasul al doilea este sa cauti un expert MLPAT autorizat, pentru care sa soliciti una din cerintele certificatului de urbanism, si anume: expertiza MLPAT. Acesta trebuie sa verifice daca modificarile propuse afecteaza sau nu structura de rezistenta a imobilului.
Am intocmit nenumarate expertize MLPAT, dar ne-am propus sa va aratam ca exemplu 2 locatii din Bucuresti, a unor apartamente cu modificari propuse. Va vom prezenta cateva din capitolele expertizei, cum ar fi: din ce material sunt efectuati peretii de compartimentare, ce modificari au fost propuse, situatia initiala si propusa, structura blocului si cateva date de identificare.
Expertiza Mlpat Apartament situat in BL.50, ALEEA SURAIA NR.6, SECTOR 3, BUCURESTI
Date imobil: Blocul a fost construit in jurul anului 1983. Este prevazut cu subsol, parter, si 4 etaje.
Structura imobil: Structura de rezistenta este formata cu diafragme in conlucrare cu cadre de beton armat. Planseele si scarile sunt din beton armat. Fundatiile blocului sunt de beton armat, tip radier general. Compartimentarile sunt din ziduri BCA.
Modificari dorite:
Desfiintare peretii de compartimentare dintre camara si bucatarie
Tamplarie si parapetul ferestrelor dintre camera 1 si balcon 11
Inchiderea balcoanelor in solutie usoara cu tamplarie PVC
Concluzie si propunere Raport expertiza tehnica Mlpat:
Concluzia din expertiza Mlapt a fost faptul ca modificarile propuse nu schimba valoarea incarcarilor utile si se faptul ca nu influenteaza negativ rezistenta si stabilitatea constructiei in cazul unui seism major. Compartimentarile sunt din fasii verticale de BCA, iar acestea nu au rol de rezistenta. Peretii de inchidere nu au nici un rol in preluarea solicitarilor din incarcari fundamentale, utile sau seismice. Iar inchiderea balconului cu tamparie PVC nu afecteaza structura imobilului.
Recomandarea a fost ca lucrarile sa se execute ingrijit, conform, fara a se umbla la structura de rezistenta a cladirii (stalpi, grinzi, placa, diafragme).
Date imobil: Blocul a fost construit in jurul anului 1993. Este prevazut cu subsol, parter, si 8 etaje.
Structura imobil: Structura de rezistenta este formata cu diafragme in conlucrare cu cadre de beton armat. Planseele si scarile sunt din beton armat. Fundatiile blocului sunt de beton armat, tip radier general. Inchiderile sunt executate din zidarie BCA. Compartimentarile sunt din ziduri BCA de 10 cm grosime.
Modificari dorite:
realizarea unor pereti noi intre camera 2 si hol, respectiv cu pastrarea unui sigur gol de usa acces
-realizarea unor pereti noi intre bucatarie si camera 4, realizandu-se o debara
demontarea ferestrei (ca tamplarie) si a parapetului ferestrei si realizarea unui gol de acces catre balcon realizand o ferestra frantuzeasca asa cum era in proiectul initial;
Concluzie si propunere Raport expertiza tehnica Mlpat:
Lucrarile propuse corespund normelor tehnice in vigoare, respecta cerinta fundamentala privind
calitatea in constructii “rezistenta mecanica si stabilitate”. Peretii din rigips ce se vor monta pentru compartimentarile propuse, au caractez usor, demontabil, si nu influenteaza structura imobilului.